sobota 9. června 2012

Rada nad zlato. A není všechno zlato, co se třpytí.

Takže to jsou  vlastně jen třpytivé rady. Nablýskané, třpytivé rady. O čem mluvím? O podprsenkovém zlu, které produkují dvě "odbornice" z OD Bílá Labuť (Praha).

Na svém webu mají sekci poradna (ZDE), ve které odpovídají (sem tam) na dotazy, které jim zasílají potencionální zákaznice. Jedná se o rady ohledně velikosti podprsenek. Dámy zasílají svoje míry pod prsy a přes prsa a "odbornice" podle těchto dvou informací navrhují vhodnou podprsenku. Teda, myslí si, že navrhují. Samotná nápad je to možná dobrý, ale když se normální člověk zamyslí, přijde na několik háčků:

  • Míry jsou jedna věc, tvar prsou věc druhá
  • Některá zákaznice preferuje klasické podprsenky se švy, některá nesnáší kostice, některá se cítí dobře jen v push-up, některá potřebuje široká ramínka a některá zase úplně něco jiného
  • To, že je zákaznici 30 let neznamená, že má prsa jak uši kokršpaněla. A nebo možná znamená? Ani podle věku nelze absolutně nic odhadnout
  • Jsou zákaznice, které preferují špičatější střihy, některé touží po plném dekoltu a smyslném "žlábku" a některá by jen chtěla doběhnout autobus, aniž by musela prsa lovit za krkem

Ano, všechny tyhle faktory (a spoustu spoustu dalších) ovlivňují velikost, střih a typ podprsenky, kterou zákaznice potřebuje. Další věc, na kterou je potřeba si dát pozor při výpočtu správné velikosti podprsenky, je naše tělesná konstrukce. Pokud jsme vášnivé sportovkyně a tělíčko máme spíše svalnaté, tak i přes to, že naměříme napevno pod prsy 90cm, tak budeme hledat jiný obvod podprsenky, než dáma, která spíš rostla do šířky než do délky a naměří napevno pod prsy také 90cm. 

A když už se tedy rozhodneme ignorovat všechny tyhle zmíněné faktory, které značně ovlivňují velikost i výběr podprsenky a chceme dámě na dálku aspoň malinko pomoct při výběru, bylo by vhodné dodržovat aspoň úplně základní pravidla:
  • Pokud nejsme krásné, mladé, s perfektně pevným poprsím, tak míry měříme v nevypolstrované podprsence s kosticí, která nám jakš takš padne
  • Pod prsy měříme ve výdechu napevno
  • Od velikosti naměřené pod prsy odečteme 5-10 cm, tak zjistíme přibližný vhodný obvod 
  • Přes prsa měříme volně 
  • Novou podprsenka, kterou si zkoušíme v obchodě, bychom měli zapínat na nejvolnější obvod. Každá se časem vytáhne, tak ať máme kam utahovat
  • Ramínka by měla být kolmo k obvodu, ne se nijak rozutíkávat či přibližovat. Pokud se nám směrem k obvodu rozjíždějí od sebe, máme příliš velký obvod a potřebujeme menší. A platí to i naopak. 
  • Obvod bychom měly od zad odtáhnout cca na dva prsty, tj. asi 5cm. Rozhodně ne tolik, že bychom mohly přibrat podnájemníka

A použijeme rovnou následující tabulku: 
Zdroj: www.spravnapodrpsenka.cz
Nebo můžeme použít tento kalkulátor, kam zadáme naměřená čísla. Výsledná velikost podprsenky je podle Britského číslování, v závorce převod na Evropský obvod. Košíčky zůstávají v Britském. 

Pro převod Britských košíčků na Evropské použijeme tuto tabulku:
Zdroj: www.padnemi.cz
Takže, pokud zhruba víme jak na to, nemůže se nám, jako odbornicím, stát následující: 

Dotaz: "prosím o radu...přes prsa mám 92cm...pod prsy 85cm..mám velký problém s velikostí..děkuji"
Odpověď:" 
Dobrý den Evo, jestli se měříte správně, taka je to jednoduché, nejlépe by Vám seděla podprsenka ve velikosti 85A s větším push-upem....."
=>Tato paní by měla mít podprsenku 75C/D, trošku rozdíl, že? A ani žádný push-up není potřeba. 


Dotaz: "Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu, jakou vel. podprsenky bych měla zvolit. Obvod přes prsa 80cm a pod prsy 68cm. Děkuji za odpověď."
Odpověď: ".....Takto by Vám to vycházelo u standardních velikostí 65A......"
=>Tato paní by měla mít podprsenku 60D, možná i DD (Evropské E). Což se jí nejspíš i zvedne sebevědomí :) 


Dotaz: "dobry den prosim o radu s viberem velikosti miry jsou pres prsa 102cm apod prsy 89 dekuji"
Odpověď: "..... Takto by VAše míry vycházeli na 85B, ale je možné, že jste udělala výše uvedené chyby v měření a byla byste spíše 85C. A kdo ví? Třeba i více...."
=>Tato rada se snad ani netřpytí, jak jako kdo ví? Snad odbornice ví nejlépe, ne?! Jinak paní by spíše měla zkoušet obvod 80 a podprsenku DD nebo E (Evropské E či F).


Dotaz: "Dobrý den ,moje míry přes prsa jsou 98 přes a pod 84.Pak bych ještě prosila velikost správné podprsenky pro maminku,113 přes a 98 pod.DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD...."
Odpověď: ".... by Vám asi nejlépe seděla podprsenka ve velikosti 80B nebo 85A. Obě podprsenky mají stejně hluboké košíčky, rozdíl je pouze v délce obvodu....U maminky .... ať si v obchodu zkusí velikost 95B, ..... tj. 95C
=>Uff, no dobře, první dobrá zmínka - 80B má stejné košíčky jako 85A. První plus. Ale jinak slečně bych poradila spíš 75E (Evropské F/G) a ne 85A! A mamince 85FF (Evropské I). A to je oproti 95B taky docela rozdíl, že?


Dotaz: "Dobrý den,prosím o radu jakou si mám koupit velikost podprsenky ,pod prsy mám 98cm,přes prsa 128cm....
Odpověď: "Dobrý den, to není jednoduché, vypadá to na velikost 95I nebo 100 H, tak to budete muset za těmito velikostmi jít do Trioly"
=>Zaprvé nevím, proč by musela jít paní do Trioly, když existuje spousta jiných značek, které tyto velikosti vyrábějí. A zadruhé bych doporučila obvod 85 a rozhodně ne 100, když má paní 98cm pod prsy. A košíček JJ (Evropské P). U nás je, pravda, značně omezený výběr podprsenek v atypických velikostech, ale naštěstí v zahraničí je tomu naopak :)  



Rozhovory jsou zkopírované ze stránky http://www.podprsenky-poradna.cz a jsou z nich vyňaty důležité poznatky.

Tak a konec trápení, o tom, kde koupit dobrou podprsenku zase příště!


Vaše Bru 

Žádné komentáře:

Okomentovat